Huishouden

Auteur: J8s
Publicatie Datum: 28 april 2022

Mijn vrouw is in januari overleden na een ziekbed van 13 maanden. We hebben 5 kinderen.
Sinds de tijd dat ze ziek werd, tot nu toe, hebben vrijwilligers van de kerk 4x per week gekookt en 3x per week de was opgehaald. Familie en vrienden hebben het huis schoongehouden.

Ik ben zelf helemaal opgebrand en moet weer gaan re-integreren in mijn werk. Dat lukt op dit moment ook niet i.v.m. hoofdpijn e.d. Mijn bloeddruk is ook te hoog. Ik ben blij als ik het in huis een beetje op orde houd.

Nu hebben de vrijwilligers aangegeven te willen stoppen met koken en de was doen. Voor de was heb ik iemand gevonden die dat wil gaan oppakken.

Hoe houden jullie het huishouden op orde? Worden jullie daarbij geholpen? Zijn er instanties die daar bij kunnen helpen, zowel praktisch als financieel?

Hartelijke groet,

Jan Henk

4 Reacties

 1. Dat is zeker een ingewikkeld iets zo, n huishouden, zelf ben ik nu een half jaar weduwnaar, nadat mijn vrouw 3,5 jaar ziek is geweest. We hebben veel hulp vanuit de kerk gehad, met koken en dat loopt nog steeds maar wordt wel afgebouwd, een huishoudelijk hulp hebben we ook gehad, nu krijg ik elke maand hulp van de familie. Gelukkig is mijn dochter 1 dag in de week thuis en veel doet. Ik doe ook veel zelf, maar voor jou met 5 kinderen is dat best pittig.
  Ik denk dat de kerk daar wel bij wil helpen als het niet lukt, ook financieel om een huishoudelijk hulp te nemen, al valt dat ook niet mee om iemand te vinden. Er zijn ook instanties voor bijv. strijkhulp. Je zou ook bij de burg. gemeente hulp aan kunnen vragen. Misschien heb je ook wat goede vrienden die willen koken, ik mag er gelukkig een hebben waarvan z,n vrouw elke week kookt voor ons.
  Ik wens je veel sterkte, in het gemis en ook de praktische dingen. misschien zijn er nog meer die tips hebben voor je.

  Vr groet Ronald van der Perk

  • Ronald, bedankt voor je antwoord.
   Vrienden en familie helpen wekelijks met schoonmaak. Van een vriend die bakker is krijgen we brood en andere lekkernijen.
   De vrijwilligers van de kerk willen afbouwen. De hulp-organisatie heeft ook aangegeven dat ze in principe kort durende zorg verlenen en ons helpen ze al bijna 1,5 jaar. Dit feit kan ik meenemen als ik een aanvraag voor WMO wil doen. Mijn netwerk heeft al veel gedaan.

   Als het financieel niet lukt, dan wil de diaconie wel bijspringen, maar daar wil ik liever niet aan als er npg andere opties zijn.

   Hartelijke groet,.

   Jan Henk

 2. Wat een moeilijk tijd voor jou temeer als het nog zo kort geleden.
  Wat confronterend ook als ik zoveel herkenning opmerk.
  Mn vrouw is 14 maanden ziek geweest en we hebben ook 5 kinderen. Ik ben nu 2,5 jaar verder.
  Eerst ff veel hulp gehad van familie, ook vooral vanwege een manisch-depressieve zoon die het verlies van zn moeder niet aankon.
  Na 11 weken kon ik niet meer en heeft familie hem opgevangen tot hij in een psychiatrisch ziekenhuis terecht kon.
  Omdat ook familie langdurige hulp niet kon volhouden hebben we hulp gezocht bij de burgerlijke gemeente. Daar is een loket WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) wat bestemd is voor ons soort situaties.
  Daar heb ik lange tijd bijna wekelijks hulp van gehad tegen zeer kleine vergoeding, bijna gratis.
  Hoofdzakelijk psychologische ondersteuning aan huis. Int begin meermalen per week.
  Het wordt nu pas afgerond.
  Ik weet helaas niet of dat ook geld voor gewone huishoudelijke taken.
  Zij helpen sowieso wel in het zoeken naar en contacten zoeken met de benodigde andere instanties.
  Veel sterkte toegewenst!

  Groet, Boudewijn

  • Bedankt voor je antwoord, Boudewijn. Ook sterkte in jouw omstandigheden.

   Ik krijg al psychische hulp. Psychosociale hulp voor het gezin wordt aangevraagd.
   Voor hulp in de huishouding heb ik familie en vrienden, die het al 1,5 jaar doen. Ik ga inventariseren wat hun verwachting is en wat ze aankunnen. Daarmee ga ik een beroep doen op de WMO. De kosten daarvan zijn maximaal 19 euro.

   Hartelijke groet,

   Jan Henk

Een reactie versturen

Aankomende evenementen

Inloggen website

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.